Internetoplichting Voorkomen met gezond verstand

We maken niet alleen steeds vaker gebruik van het internet, we gebruiken het ook voor steeds belangrijkere zaken. Waar het vroeger vooral opzoeken en lezen was is het internet nu voor veel bedrijven de meest gekozen manier om offertes en facturen te verzenden.
Het is logisch dat de kracht van het internet alleen maar toeneemt, het is een geweldig snel en sterk medium waar wereldwijd steeds meer mensen toegang tot hebben. De keerzijde van populariteit is helaas altijd dat criminaliteit snel volgt. Dat is bij internet helaas niet anders en daarom wordt internetoplichting een steeds groter probleem voor consument en bedrijf.
Er zijn tal van oplossingen om de software van computers en telefoons veiliger te maken, een virusscanner helpt bijvoorbeeld echt een flink stuk tegen virussen maar ook tegen fishing en malware. Daarnaast maken veel automatische hacking programma’s gebruik van verouderde software dus het regelmatig updaten van je systeem scheelt ook weer een stukje veiligheid.
Echter de zwakke schakel blijft zoals altijd de mens. We zijn geneigd anderen te vertrouwen en helaas zijn we daarbij helaas ook nogal voorspelbaar. Het is niet gek dat werknemers van een bedrijf bestanden openen met de naam offerte, factuur of inkooporder. Zij zijn (afhankelijk van hun functie) gewend deze mails regelmatig te krijgen en openen dit omdat het hun werk is. Daarbij spelen oplichters er op in door de afzender bijvoorbeeld een email adres met administratie er in te geven waardoor je als werknemer nog meer geneigd bent dit als ‘normaal’ en dus veilig te beschouwen.
Het is daarom erg belangrijk altijd het volledige email adres te bekijken alvorens een bijlage te openen. Een goede virusscanner helpt zeker mee aangezien deze vaak een frauduleus bestand zal blokkeren. Oplichting via internet tegengaan vereist een degelijke combinatie van goede software en voorzichtig handelen door de gebruiker.
Lees hier nog enkele tips tegen internetoplichting.